Barcelonareykjavik, pans ecològics amb arrels i personalitat

M’havien parlat molt d’un Forn de pa anomenat BARCELONAREYKJAVIK, els pans del qual, artesanals i ecològics, ja s’havien esmunyit dins la meva llista de futurs tastos imprescindibles. I la curiositat, alimentada pels comentaris d’alguns santcugatencs que en són clients, em va fer agafar el ferrocarril i plantar-me al Raval per endur-me alguns dels seus pans. 

De tornada vaig deixar el vagó a vessar d’una olor intensa de pa, de massa, de cereals i, sense poder esperar a  arribar a casa, vaig descobrir un pa molt diferent als que havia tastat fins aleshores. Era clar que en aquell pa d’espelta hi havia quelcom més que el fet de ser d’espelta i ecològic, el seu pes, la seva molla compacta, l’intensíssima aroma, el color,...

Un pa amb sabor propi que sens dubte em va captivar. La setmana següent vaig decidir tornar-hi, a tastar més delícies, a descobrir més sobre la seva l’elaboració.

Al contactar amb el forn, en David Nelson, que juntament amb Gurdrun Margret capitaneja aquest projecte des de fa uns 7 anys, em va obrir les portes dels seus establiments per poder fer aquest post. 

Actualment ja disposen de quatre botigues, al Raval, a Gràcia, a l’Eixample i al Born, i aquesta última va ser l’escollida per la meva segona expedició a aquesta exclusiva manufactura de pa ecològic. Cadascuna de les seves botigues té un cert encant, per la zona, pel gust amb el que adapten el forn a cada espai, però la meva debilitat pels temes arquitectònics em va fer decantar pel forn que tenen al Born, ubicat als baixos d’un palau que va ser remodelat a començament del segle XX.

El barcelonareykjavik ha rellevat, amb un gust exquisit, l’antiga llibreria especialitzada en temes religiosos Almirall, un establiment que datava de 1733, quan el Carrer Princesa s’anomenava Barra de Ferro i sospirava encara per ser urbanitzat.


A l’interior, les parets despullades de pedra amb voltes de maó a sardinell, els sostres alts pintats de foscs, la perfecte il·luminació dirigida i la conservació dels mobles i llibreries (així com les fusteries cartells de façana) formen un espai sorprenent que ha sabut mantenir l’esperit històric dels comerciants i artesans de La Ribera, sovint perdut pel camí en la intensa transformació que ha viscut el barri en els últims anys.

El forn disposa de dos accessos, pel carrer Princesa nº 16 hi trobem aquesta curiosa botiga i pel carrer d’en Boquer disposen d’un espai degustació.

Els mobles de l’antiga llibreria, juntament amb altres objectes d’època (caixa registradora, telèfon de paret, balança, etc) conviuen avui amb pans, pastissos i especialitats salades elaborades amb una gran varietat d’ingredients de cultiu ecològic.

La seva raó de ser és un PA casolà, amb personalitat, amb arrels. Un pa resultat d’una filosofia que enllaça productes ecològics, recuperació de cereals antics, mètode, temps, i l’enyorança dels pans elaborats als països del nord, tan desconeguts a casa nostra.  

La Gurdrun i en David, escultora i fuster, reikiavinkense i barcelonès, fans i consumidors de cereals de les varietats més antigues, havien viscut a Dinamarca, coneixien els pans elaborats a Alemanya, i van decidir fer-se forners més enllà de pa que es feien a casa. La combinació de tot plegat, la clau per valorar i entendre el perquè els seus pans són diferents.

Al barcelonareykjavik treballen amb el concepte del pa d’abans, sumat a la utilització exclusiva d’ingredients ecològics i a un mètode d’elaboració emprat en els pans islandesos. La majoria dels seus pans s’elaboren amb farina d’espelta integral ecològica i una massa mare, amb ferment biodinàmic, alimentada també amb espelta. La massa es deixa reposar dues nits a baixa temperatura i, després d’aquesta llarga fermentació, s’assoleix un pa amb totes les propietats dels seus ingredients, bona crosta, molla compacta i sabors intensos i aromàtics.

Al seu mostrador hi trobem fins a 15 varietats de pans ecològics derivats de les seves 5 principals especialitats; els pans d’espelta amb ferment biodinàmic, els de sègol amb farina 100% integral, els de blat català (elaborats amb una barreja de blats catalans, amb massa mare i un pessic de sègol), els de tres espigues (d’un barreja d’espelta, blat i sègol amb massa mare) i els de Turgidum (una varietat antiga de blat a mig camí entre els blats de fer pasta i els blats de fer pa, amb moltes propietats).

Les varietats? Motllos bio d’espelta  amb gallaret, amb sèsam, olives, pastanaga i panses, amb farigola, amb formatge gouda i tomàquet sec, bolets, ceba confitada,...; pans en format pagès; panets viena, burguer, tres espigues, amb fruits secs...; entre d’altres.

I, pels més golafres, ofereixen un variat ventall de pastisseria dolça ecològica on els tradicionals croissants, napolitanes, brioche d’espelta, galetes, carquinyolis, etc. conviuen amb magdalenes baixes en gluten, veganes, de garrofa, de vainilla; 

deliciosos plumcakes de taronja; lemon muffins; brioche de turgidum amb canyella i panses; i pastissos com el Sacher o el Cretel, irresistibles pels devoradors de delícies!

No falten les varietats salades, per un mos a migdia, com les crestes de verdures, pizzes, quiche, crackers, magdalenes de pastanaga, etc. totes elles bio.

El millor pa per ells? El fet a casa, i és per això que ofereixen tallers per ensenyar a fer els seus pans als clients. A la seva web trobareu fins i tot receptes per elaborar el pa com ells.

Els seus estants ens ofereixen molt més que pa, més productes artesanals i ecològics per engreixar de la millor manera el nostre rebost i trobar tot el que podem necessitar per fer els seus pans i delícies a casa nostra. Oli d’oliva verge extra, Xocolata Solé, Melmelada de l’Eric; sal, farigola, anís, sucre de panela, panses; llavors de carbassa, de girasol, de lli, gallaret; i un gran repertori de farines també ecològiques (d’espelta, d’espelta integral, d’arròs, de blat de moro, sègol i sègol integral, tirgidum, de blat bio,...)

El pa del barcelonareykjavik no és un pa que agradi a tothom, sobretot a aquells que miren de comparar-lo amb pans d’altres forns sense saber-ne res. Cal tastar-lo amb coneixement del que anem a tastar, oberts a descobrir pans d’altres regions, amb altres textures i aromes. Uns pans tremendament nutritius i saludables que segur que molts de vosaltres sabreu valorar i combinar amb la resta de varietats que us agraden.

Visiteu aquesta preciosa botiga del Born i endueu-vos un pa de motllo d’espelta i un tall de plumcake de taronja. Us deixaran el paladar bocabadat!