La cookie i la famosa Toll House Crunch

De galetes n’hi ha de molt conegudes però avui parlem de les cookies, aquelles galetes cruixents amb espurnes de deliciosa xocolata. A Estats Units cookies s’anomenen totes les galetes però aquesta, que ells anomenen chocolate chip cookie, és una de les més famoses.

Ja fa més de 80 anys que Ruth Wakefield les va fer triomfar al Toll House Inn de Whitman, Massachusetts, un restaurant de menjar popular de la dècada dels 30. Al 1938, al llibre de receptes que va treure aquesta fabulosa cuinera, ja s’hi trobava la recepta de la  "Toll House Crunch Cookie", que es va convertir ràpidament en una de les galetes preferides a les cases dels nord-americans.

Tan famoses es van fer que, durant la Segona Guerra Mundial, els soldats de Massachussetts que es trobaven a l’estranger van compartir les galetes que els hi enviava la família amb la resta dels soldats d’altres parts d’EEUU i, després de tastar-les, aquests també demanaven a les seves famílies que els hi enviessin galetes Toll House. La Ruth va rebre milers de cartes preguntant per la seva recepta i així va néixer el desig de tot el país per les galetes amb espurnes de xocolata.

Fixeu-vos si és famosa que fins i tot se’n a fet un llibre, "The Great American Chocolate Chip Cookie Book", pel que l’escriptor Carolyn Wyman va fer una extensa investigació per aprofundir en l’origen de la galeta. 

Hi ha diferents versions però, en realitat, es tractava d’una innovació que feia la Ruth per als seus clients, canviant les galetes de nous per espurnes de xocolata.

En aquell aleshores se li va ocórrer agafar unes barres de xocolata que tenia a mà i les va trossejar a la mida d’un pèsol, una xocolata que va resultar ser Nestlé. Aquesta coneguda empresa, a la que Ruth va vendre els drets de la recepta, es va trobar envoltada com per art de màgia en un fenomen que l’ha dut a més de 75 anys de producció de la coneguda, i superventes, bosseta groga de trossets de xocolata semidolç Nestlé, amb la recepta de la Toll House Crunch Cookie impresa al seu dors, després d’alguna petita variació.

La Toll House i la recepta de la Nestlé és àmpliament coneguda, però totes les marques de gotes de xocolata i galetes han fet la seva versió de la cookie arreu del món. Les galetes de la Ruth eren força petites però en l’actualitat les podem trobar de totes mides i fins i tot s’han fet famoses les cookies gegants.

Per fer-les només necessiteu sucre blanc i morè, farina, una miqueta de sal, ous, llevat en pols, mantega, extracte de vainilla i les gotes de xocolata. Són molt fàcils de fer i com veureu es poden adaptar a moltíssimes variacions com la cookie de M&M, de xocolata blanca, amb nous de macadàmia, amb fruita confitada...el que se us acudeixi!