Novetats delicioses a Alimentaria 2014

La setmana passada és va dur a terme a Barcelona la fira Alimentària, un esdeveniment que concentra la major oferta d’activitats gastronòmiques, d’alimentació i begudes, a nivell mundial, i on també hi era representat el sector delícies que tant m’interessa.

En el seu intent per afavorir les relacions empresarials, i fomentar la innovació i exportació, la fira va tancar amb un gran èxit de visitants i contactes, respecte l’anterior edició.

I no és d’estranyar, ja que l’organització és va posar mans a la feina amb propostes tan seductores com el nou espai The Alimentaria Experience, amb més de mig centenar de 'showcookings'  impartits per una munió de chefs magnífics que junts sumaven fins a 50 estrelles Michelin.

El món de les delícies també s’ha vist representat en aquesta fira, a través de l’espai Mundidulce, un pavelló dedicat al dolç, les galetes i les confitures, amb la presència de marques que coneixem de molt a prop com Simón Coll Xocolaters, Torrons Vicens, Torro d’Agramunt, Chocolates Torras, Galetes Birba, Grup Cacaolat, Casa Ametller, La Fageda, Galetes Trias, Churraca...

Noves formes, sabors, olors, colors, ingredients més naturals,  menys calòrics, més saludables, compatibles amb intoleràncies, i fins i tot ecològics, s’han presentat com a innovacions en el sector del dolç i avui us en parlo.

He de destacar en primer lloc els van aconseguir algun dels Premis Innoval atorgats per la fira. Nestlé triomfava amb els seus bombons Nestlé Gold Crème Croquante, però sobretot amb el que pot ser l’èxit de l’estiu pels menuts, el Pirulo Jungly, l’únic gelat que es pot pelar, ja que conta amb una cobertura de gelatina que es desprèn com si fos la pell d’un plàtan. Danone, a la vessant dels làctics, ho feia amb el seu iogurt Danio dens, protèic , baix en grasses i amb fruites.

Com a curiositat dels premis destacaria Nice Fruit que, si bé no el considero un avenç en el sector delícies, va aconseguir fins a 5 guardons amb el revolucionari sistema per preparar i congelar fruites i verdures que permet conservar-les fresques fins a tres anys.

Però a la resta d’expositors també hi havia moltes cosetes a destacar, us en faig un resum.

L’empresa Trias va sorprendre el pavelló a partir d’una oferta de maridatges salats totalment inesperats: ventalls amb olivada i seitons, teula d'ametlla amb fetge d'ànec i melmelada de taronja o la teula de coco amb salmó fumat. A la seva web en trobareu les imatges.

Torrons Vicens, en col·laboració amb el xef Albert Adrià, presentava la seva línia de torrons Natura, fusionant innovació, creativitat gastronòmica i tradició, per aconseguir que es converteixin en un producte per consumir tot l’any.

En paral·lel, amb la Cooperativa Cadí,  presentava el seu torró de formatge Urgèlia. Una combinació de torró d’Agramunt i formatge de l’Alt Urgell que busca potenciar la Seu com a capital formatgera de Catalunya.

Galetes de Camprodon (Birba), que participava per primer cop a la fira després del seu canvi de propietat, presentava com a  novetat mundial una galeta en forma de cullera amb el sucre incorporat per remenar el cafè durant un màxim de dos minuts, destinada bàsicament a hotels i restaurants, però molt original.

El Grup Cacaolat feia el llançament del seu producte estrella, el Cacaolat 0%, el qual passa a ser el primer batut de cacau sense matèria grassa ni sucres afegits del mercat espanyol.

En el làctics Casa Ametller apostava per un iogurt desnatat elaborat amb oli d'oliva, mentre que La Fageda presentava al mercat una gamma completament nova de gelats de iogurt, amb gustos, formats i disseny originals.

Xocolates Torras oferia el seu ampli ventall de sabors incloent varietats molt valorades com les xocolates sense sucre, amb maltitol o estèvia, i sense gluten.

I que dir-vos de Simon Coll Xocolaters i Chocolate Amatller, amb un expositor completament irresistible amb tots els seus productes de xocolata d’origen que com sempre sedueixen ja només veure’ls, amb les seves precioses caixetes.

En el sector de les llaminadures l'empresa Churruca, la dels kikos, afegia el seu blat de moro i els fruits secs torrats de tota la vida al Yogoice, un polo petitet de sabors bàsics que es pot partir per la meitat, ideal per compartir a l’estiu entre els més petits.

I per acabar un nom de cereal que estic convençuda que d’aquí poc estarà en boca de tots, el Tritordeum, de Agrasys. Actualment s’està emprant per aconseguir pans més digestius, amb major quantitat d’antioxidants i de fibra dietètica, amb propietats beneficioses per la salut cardiovascular, ocular i intestinal. No us podeu perdre tota la presentació del nou cereal a www.tritordeum.com