El Brunch, una combinació de delícies ben avingudes

A Sant Cugat les novetats volen i, si és una qüestió de delícies, jo mateixa les llenço a volar. El Brunch, en estat pur, ha arribat i és hora de descobrir-lo. A molts de vosaltres us sonarà de viatges, però abans d’entrar amb les delícies que el conformen us el presentaré.

D’anar a fer el brunch se’n diu fer un mos entre l’esmorzar i el dinar o, si més no, que ens deixi prou esmorzats i dinats a l’hora. A casa nostre seria pels que els caps de setmana es lleven tard i esmorzen a mig matí, pels que a la mateixa hora ja escullen fer un vermut amb aperitiu, o pels que s’apunten a tot el que es presenta deliciós.

Com acostuma a passar trobem dues versions prou interessants del seu naixement. Per una banda es diu que va aparèixer el segle passat entre la classe alta britànica quant els diumenges, que era el dia de festa del personal de servei, aquests deixaven preparat un bufet ben assortit perquè les famílies poguessin esmorzar i dinar quan volguessin. Per l’altra, es remunta a la Revolució Industrial anglesa, on es feien torns de treball tan llargs que la gent havia de ajuntar àpats i a part portar-se’ls de casa.

El Brunch es va anar consolidant com a tal, és va establir a Estats Units i, tot i que a casa nostra no és una pràctica habitual, a les capitals i, sobretot en el sector hotel i empresa, ja se’n pot trobar força oferta i demanda.

Aquesta combinació de breakfast (esmorzar) o de bring (portar) i lunch (dinar), es sol servir entre les 11 i les 14 i per la seva finalitat dóna cabuda a dolços i salats, amb aliments tant dins de la franja d’esmorzars com de dinars.

De les delícies d’esmorzar en  destaquen els iogurts amb fruites i cereals, les torrades amb confitures , mantegues i formatge fresc i el pancake (tortites). 

A part els brunch solen contar amb pans, pastes i pastissos casolans o fets del dia per tots els gustos com croissants, scoons (panets anglesos), bagels, carrot cake, etc.

Dins dels aliments associats al dinar hi trobem principalment els ous, en diferents varietats, remenats, ferrats o a la Benedictine (escalfats, molts típic a NYC), saltejats amb espàrrecs, bolets, carxofes, pernil...i sovint acompanyats d’embotit i fins i tot bacó o salsitxes.

Existeixen versions més lleugeres amb clares d’ou, espinacs i tomàquets saltejats, alguna peça dolça i iogurt.

I, si la tria d’aliments us sembla variada, el gran llistat de begudes per acompanyar-lo és fruit de totes les possibles combinacions.  Segons els que triem, més delícies d’esmorzar o dinar, s’acompanya amb tot tipus de cafès, tes, infusions i xocolates; sucs de fruita i batuts; i fins i tot vi, cava amb suc de taronja (mimosa) o combinats com el bloody Mary (vodka, suc de tomàtec, espècies, suc de llimona, olives i api).

Fins aquí hauríem conegut tots els productes típics del Brunch, però com passa amb les coses que creen tendència, en surten succedanis que amb una mica de sort troben el seu públic. És el cas del que alguns restaurants i hotels presenten com a Drunch, també provinent de NYC, amb els mateixos ingredients però en horari de 18 a 21 i molta més tirada per les begudes amb alcohol.

De moment a Sant Cugat, ens arribar el Brunch amb un repertori prou ampli per tots els paladars i gustos, i a Somewhere Cafe el podràs anar a tastar. T’animes?