Santa Gloria, la millor cara de les grans produccions i l'avenç tecnològic

Molts santcugatencs, que ja coneixien aquest establiment de Barcelona, es va alegrar molt quan el setembre passat van veure que aterrava al cèntric carrer Santa María.

S’ubica a l’antiga llibreria Mythos, un local allargassat amb els mostradors arran de carrer i la zona de degustació desembocant en una terrasseta que aporta molta llum natural. La imatge de la cadena segueix les bases decoratives de moda, minimalista, amb parets de totxana vista sanejada, mobiliari modern, fustes i metalls, senzilla però molt efectiva en quant a calidesa i confort.

Dins de la seva oferta hi trobem gran varietat de pans, dolços i salats per degustar a qualsevol hora del dia. Ofereixen entrepans, croissants, cafès, sucs per esmorzar; coques de verdures, amanides, focaccies i entrepans per un dinar lleuger; i qualsevol tipus de dolç com brownies, pastissos de xocolata o poma, muffins, o la delícia d’aquesta setmana “cronuts”, per berenar. 

En contrast amb les últimes incorporacions panarres com Turris, Crustó, Pa de Sucre o Serrajòrdia, descobrim que darrere de Santa Gloria hi ha una estructura empresarial immensa. Santa Gloria, juntament amb El Molí Vell i El Obrador formen la part comercial (venta minorista) de l’empresa Europastry, dedicada a la venta de pa, brioxeria i especialitats (pastissos, entrepans, sandwichs), amb una facturació de més de 380 milions l’any.

Europastry és l’empresa espanyola líder en el sector  de la massa congelada, creada per Pere Gallés, amb venta a empreses com McDonalds, Eroski, Mercadona, Dunkin’ Donuts, Repsol, Auchan o Carrefour i amb creixent expansió internacional. És una empresa amb una llarga història vinculada a la innovació de productes. Va començar amb el pa precuinat congelat i ha anat incorporant pa fermentat prefornejat i brioxeria prefermentada d’alta gamma, que busca competir amb el producte artesà de petita producció.

En aquest sentit la seva planta de Sarral (Tarragona), una de les més modernes d’Europa destinada a brioxeria prefermentada, va inaugurar al 2013 una nova línea de producció que busca reproduir el mètode tradicional de boulangers o flequers artesans, amb llargs períodes de repòs. Santa Gloria és una d’aquestes evolucions. El projecte duu el nom de la dona del mateix Pere Gallés, Gloria, i es tracta d’una cadena de locals degustació, cuidats al màxim detall,  enfocats al seu producte més artesà i tradicional.

El pa que ens ofereixen està elaborat amb farines de bona qualitat i prefornejat, seguint un procés en el que la massa es congela després d’una primera cocció, i al punt de venta es fa la segona cocció. Tot i que el pa és prefornejat es treballa prèviament amb llargues fermentacions que fan que, després de la segona cocció, el pa pugui durar amb bones condicions fins a una setmana, com en el cas del pa de pagès. Destaca el pa Santa Gloria, la flauta de formatge, els pans de motllo (negre, multicereal, trible soja o kamut), les focaccies i el pa amb xocolata.

Pels que sou fans de Santa Gloria, us agradarà saber que dins de les seves innovacions, dins la producció de brioxeria prefermentada, han disminuït i quasi eliminat les grasses “trans” (o hidrogenades) seguint l’estrategia NOAS del Ministeri de Sanitat. www.hechosconcorazon.com

Santa Gloria, una altra opció de delícies pels devoradors santcugatens. Ens ofereixen un procés de producción una mica diferent al de les petites produccions però com dic jo, el millor és tastar-ho tot i queda-nos amb el que més ens agradi!