Chök, la cuina de la xocolata

Hi havia una vegada, a la Barcelona modernista del 1850, en un dels carrers amb més ànima de la ciutat, una fàbrica amb aromes de cafè i perfum de xocolata.

A l’entrada unes portes de vitralls florals donaven la benvinguda, i un sostre de fusta modernista cobria l’espai, envoltat de lleixes i estants de delícies acollides per uns mobles igualment treballats.

En aquells temps, la xocolata, el sucre i el cafè, arribava a la ciutat des de les colònies i, en aquella fàbrica llaminera, es transformava en bombons, tabletes i llaminadures, per apaivagar la golafreria de la societat barcelonina més fina. 

El fundador Jaume Garriga, mestre de l’art del torrat, juntament amb Bernabé, que havia treballat a la fàbrica de xocolata casa Juncosa, van convertir el nº 3 del Carrer del Carme en un lloc de visita obligada també pels intel·lectuals de l’època que, amb els anys, entre tertúlies, cafès, galetes britàniques, bombons afrancesats i gran varietat de tes, van fer esdevenir l’establiment patrimoni de la ciutat. 

És per això que, quan va ser l’hora de donar pas a un altre negoci, els seus propietaris només en concebien un que pogués perpetuar els seus mateixos principis , combinant xocolata, modernisme i qualitat. 

Chök, the chocolate kitchen

C/ del Carme 3,  Barcelona.

De dl. a dg. de 9:30 a 20:30

www.chokbarcelona.com

 

I amb aquest anhel es van mantenir, fins que va sorgir un interessant projecte xocolater, tan captivador com ideal, per traspassar el seu llegat.

Fa un any i mig, en Fernando Madrid i la Debora Coimbra, tot i tenir les seves feines, van decidir engegar un projecte gastronòmic on tot girava al voltant de la xocolata, a arrel de la seva passió per aquest  ingredient. Amb Chök, the chocolate kitchen, la seva idea era crear un espai amb una cuina casolana al centre, oberta a tothom, on fer de la xocolata l’element principal de les seves receptes, tan dolces com salades. A la recerca d’un local on obrir les seves portes, el destí els va portar fins a aquest torrador de cafè a tocar de Les Rambles i, orgullosos de poder agafar el relleu d’un establiment tan emblemàtic com el Cafès Garriga, hi van instal·lar la seva cuina.

L’espai va ser reformat amb un disseny cool, lluminós, minimalista i molt cuidat, amb la finalitat de enaltir els bellíssims elements modernistes, elegantment conservats, un mostrador de plaers irresistibles i el nucli del projecte, aquesta cuina Chök. Adequar-se a un espai predeterminat va suposar que la cuina s’hagués de desplaçar més cap al fons del que haguessin volgut, però segueix oberta, a l’abast dels clients, i permet fer-hi cursos i engrescar a tothom a l’experiència de viure la xocolata com un component més dins la gastronomia global. Entre mostrador i cuina, un racó amb taula i tamborets per fer alguna degustació, un cafè i admirar aquest conjunt d’història i modernitat.

El que us estic explicant com un conte tenim la sort que sigui una realitat, i vaig anar fins a Chök per gaudir-ne. Mostra de la filosofia Chök n’és el sorprenent llibre de receptes que han editat Chocolate Gourmet (Reinventando lo dulce y lo salado), on podem trobar-hi des del pastís de xocolata fins a la recepta d’arròs ràpid amb all i xocolata, passant pels bombons de llima o el marmitako de bonítol amb xocolata negra...i la possibilitat de trobar un 30% de productes de caire “salat “ combinats amb xocolata als  seus estants. Pasta, cervesa, patates fregides o pa elaborats amb xocolata; i olis i vins especialment indicats per maridar amb xocolata, són algunes de les propostes que podeu trobar en aquest temple de la............... (xocolata, sí senyor).

De la seva vessant dolça destaquen com a emblema els Chök, en línia amb la simpàtica “ö” del seu nom, que bé podria representar els amants de la xocolata que es bocabaden davant del seu aparador, unes fileres d’acolorides rosquilles, exposades a la capçalera, sobre el mostrador.

Aquestes rosquilles, s’assemblen als donuts d’origen holandès que van arribar a NY a finals de XIX però amb una massa molt més neutra, amb menys greixos, i quasi sense sucre, que busquen ressaltar el sabor de la xocolata. Els Chöks estan banyats amb xocolata blanca o negra i guarnits amb fruits secs i fruites liofilitzades, amb més de 30 combinacions sorprenentment sanes, lleugeres i gustoses.

El repertori dolç no té límits, amb cronuts creatius (com el de gorgonzola i gerds), berlinas amb gran assortiment d’acabats,  chökanias (catanies revestides amb crema catalana), cupcakes, bombons, xurros, xocolates en tableta de tota classe, a la tassa 100% natural, les Piruchök (piruleta de dues galetes farcides de xocolata, deliciosament revestides), galetes de civada, vainilla i cacao, núvols amb xocolata, ...

Especial menció per les seves trufes, d’una xocolata belga intensa i textura sublim. A Chök s’hi troben fins a 20 tipus de trufes, tradicionals i innovadores, com les de oli i sal, canyella, coco, chili, iogurt amb gerds, tiramisú...Les he tastat i ja crec que necessito torna-hi, són realment bones, i els que us agraden les trufes ho sabreu reconèixer al tastar-les.

Al sortir de Chök i agafar el ferrocarril de tornada, la sensació era d’haver fet una gran descoberta. Sabeu que visito força locals, acollidors, moderns, antics, moderns...però certament feia temps que no sortia tan sorpresa d’un d’ells. La visita a Chök va ser una petita experiència xocolatera embolcallada d’història, modernisme i nous conceptes gastronòmics.

Sé que no han tocat sostre, amb noves propostes de cursos a partir de gener, més delícies i el desig de oferir una major oferta per celíacs, ara limitats a la seva xocolata desfeta.

No ho dubtis, si vas a Barcelona gaudeix de l’experiència Chök.


I tu? Ets un amant de la xocolata? Com t’agrada degustar-la?

Deixa el teu comentari i participa al concurs d’aquest mes per un mos deliciós a Chiars!