La tradicional Cafetera Moka Express, de Bialetti, compleix 80 anys

La cafetera italiana o moka, també coneguda popularment com macchinetta (en català "màquina petita"), és la cafetera espresso que elabora el cafè mitjançant vapor d'aigua. L'invent va ser patentat per l'inventor Luigi De Ponti, en nom d'Alfonso Bialetti el 1933, convertint-se en una icona del disseny industrial del segle XX. La companyia Bialetti continua produint el mateix model, denominat "Moka Express".

La cafetera moka és popular a Europa amb un disseny original d'alumini amb nansa de baquelita. Consta de dos cossos que s'enrosquen per la part central. 

cafetera.jpg

La part inferior és el dipòsit d'aigua, que té una vàlvula de seguretat i un filtre en forma d'embut on es col·loca el cafè. La part superior és el dipòsit que rebrà el cafè preparat. Al bullir l'aigua, el vapor augmenta la pressió dins del dipòsit, fent que l'aigua pugi pel tub del filtre a través del cafè mòlt, extraient la seva essència i sabor. Al arribar a la part superior el cafè surt per una petita torre perforada per la punta. 

Bialetti-1.jpg

Amb un gra adequat, un mòlt apropiat i apartant la cafetera de la calor abans que comenci el bombolleig, la Moka pot preparar una cafè amb cos, bona crema i gran aroma. És una manera còmoda, ràpida i fàcil de preparar cafè amb una forma d'extracció similar a la d'una màquina espresso.

No obstant això, la pressió màxima per l'extracció de cafè que es pot assolir amb una cafetera italiana és menor a 2 bars, i un espresso s’ha de fer amb una pressió d'extracció de 9 bars, una pressió molt diferent que ens dóna una beguda amb bona crema però diferent sabor que no pot considerar-se un veritable espresso.

Amb el temps la cafetera s’ha anat evolucionant amb l’aparició de models com la Brikka, una cafetera moka modificada fabricada per Bialetti. Incorpora un mecanisme de bloqueig sobre el filtre que permet que es formi pressió en la càmera de l'aigua de forma similar a les antigues olles de pressió. 

Això provoca que augmenti la pressió de l'aigua fluint a través del cafè mòlt, i incrementa la temperatura de l'aigua més enllà del punt d'ebullició, el que dóna lloc a una temperatura d'extracció major.

També ha sorgit la Mukka Express, una cafetera moka modificada, també fabricada per Bialetti, que permet el barrejat de llet durant l'elaboració del cafè. Mukka és un joc de paraules a partir de la paraula italiana per a vaca (mucca)

Pots adquirir una Cafetera Moka històrica a la botiga Vinçon de Barcelona.