Itàlia, bressol del espresso (Part I)

Si hi ha un lloc del món on es pot demostrar que el cafè és cultura és sens dubte Itàlia, amb 700 torradors de cafè més o menys grans, industrials i artesanals. La Toscana és famosa per la qualitat de les varietats utilitzades i l’experiència a l’hora de torrar.  

El que molts turistes desconeixem és que, a Itàlia, cafeteries on degustar un bon cafè en trobem a gairebé totes les cantonades, però si desitgem realment assaborir un cafè d'alta qualitat llavors hem de dirigir-nos a una Torrefazione.

Les Torrefazione són, en aparença externa, similars als bars: cadires, taules, una barra, una llista amb els tipus de cafè disponibles, etc… però el que realment les distingeix de la resta dels bars és el fet que el cafè que hi serveixen és produït artesanalment i per ells mateixos.

La definició oficial d'una Torrefazione és: “el lloc on es torra, prepara, ven i, de vegades, tastar el Cafè”. Sense molts tecnicismes, és una empresa artesanal que torra el cafè i el ven directament als consumidors. Sent artesanal garanteix una major qualitat i sabor.

Per descomptat hi ha qualitats i qualitats i, a les zones turístiques, de vegades es venen falsos bons així que convé ser observador per saber si esteu davant d’una bona (i veritable) Torrefazione.

Cal que hi veieu el rètol de Torrefazione i, un cop dins, escorcollar els cilindres de vidre classificats per qualitats i orígens per veure’n els grans de cafè.  

Mentre van atenen a altres clients us podeu fixar en que molguin els grans a l’instant i prenguin el cafè directament de la maquina moledora. Algunes Torrefazione tradicionals empaqueten els grans amb la seva pròpia marca pel que és molt fàcil trobar-ne bones o males referencies a Internet. I, si no voleu trencar-vos el cap, recordeu que una de les millors senyals serà que a la Torrefazione en qüestió hi hagi italians comprant-hi cafè, un dels millors índex de qualitat alimentaria a Itàlia.

A la propera part, com demanar un cafè a Itàlia, no te la perdis!